29 Ιουν 2008

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΤΣΙΤΣΑΝΗ


ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ

Μην απελπίζεσαι και δε θα αργήσει
Κοντά σου θαρθει μια χαραυγή
Καινούργια αγάπη θα σου ζητήσει
Κάνε λιγάκι υπομονή.
Όλη η λαϊκή ποίηση είναι συσσωρευμένη σ’ τούτες τις αράδες που υπογράφει ο μεγάλος ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ.
Ήταν 18 Γενάρη 1915!
Στο σπίτι του τσαρουχά Τσιτσάνη, η κυρά του σπιτιού, χαρίζει στον άντρα της έναν ακόμα γιο! Το όνομα αυτού; ΒΑΣΙΛΗΣ.
Η οικογένεια του φτωχή, Θεοσεβούμενη, έχει άλλα τρία παιδιά (τέσσερα μαζί με τον Βασίλη), μιας και τα υπόλοιπα δέκα που ήρθαν στον κόσμο, πέθαναν. Αυτός, ο Βασίλης, έμελε να κάνει ξακουστό το όνομα του σε όλο τον κόσμο. Πρωτάκουσε μουσική σπίτι του, μιας και ο πατέρας του είχε ένα παλιό μαντολίνο, και έπαιζε μ' αυτό Δημοτικά τραγούδια. Ο πατέρας του, είχε απαγορεύσει στα παιδιά να πιάνουν στα χέρια τους το όργανο. Δεν ήθελε να έρθει η στιγμή που αυτά θα ασχοληθούν με την μουσική. Κάποια στιγμή ο πατέρας του Βασίλη έδωσε το μαντολίνο σε έναν οργανοποιό ο οποίος το μετασκεύασε σε μπουζούκι.
Λίγο μετά το θάνατο του πατέρα του, ο Βασίλης σε ηλικία 12 ετών πιάνει το μπουζούκι του πατέρα του στα χέρια του. Αυτή η πρώτη επαφή, τον γοήτευσε. Από εκείνη τη στιγμή, άρχισε να εξασκείται καθημερινά μόνος του, ενώ παράλληλα αγοράζει ένα βιολί (μαθητής πια γυμνασίου), και σε λίγο καιρό (όπως είπε και ο ίδιος), το έκανε να "πετάει" στα δάκτυλα του. Το 1936, ο Τσιτσάνης πηγαίνει στην Αθήνα, όχι για να γίνει καλλιτέχνης, αλλά για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο. Η μοίρα όμως είχε διαφορετική γνώμη, μιας και γραφτό του ήταν να ασχοληθεί επαγγελματικά με το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, που πάντα τον γοήτευε.
Με το που έφτασε στην Αθήνα, άρχισε έναν σκληρό αγώνα επιβίωσης, γιατί τα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Πρωτοδούλεψε σαν μουσικός, για να βγάζει τα έξοδα των σπουδών του, σε ένα μαγαζί τα "ΜΠΙΖΕΛΙΑ", και μετά στο "ΚΟΥΚΛΑΚΙ". Εδω πρέπει να πω, ότι σε ηλικία 14 χρονών, ο Τσιτσάνης είχε ήδη συνθέσει γύρω στα 40 τραγούδια. Τα πρώτα ρεμπέτικα που άκουσε, ήταν του ΜΑΡΚΟΥ ΒΑΜΒΑΚΑΡΗ, αλλά το "στυλ" του ήταν διαφορετικό. Μεγάλη εντύπωση του έκαναν τα τραγούδια του ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ, ενός της "Σμυρναϊκής Σχολής", τα οποία τα είχε μάθει, και τα έπαιζε στο μπουζούκι του!
Στην Αθήνα, ο Τσιτσάνης γνωρίστηκε με τον ΜΗΤΣΟ ΠΕΡΔΙΚΟΠΟΥΛΟ, ο οποίος τον πήγε στην "ΟΝΤΕΟΝ, για να κάνει δίσκο. Υπεύθυνος μαέστρος για τις ηχογραφήσεις ήταν ένας άλλος μεγάλος του ρεμπέτικου, ο ΣΠΥΡΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ! Το ξεκίνημα έγινε, και γύρω στα 1937, ο Τσιτσάνης κάνει την πρώτη του δισκογραφική παρουσία, με το ζεϊμπέκικο "Σ' ένα τεκέ μπουκάρανε". Ταυτόχρονα, γνωρίστηκε και με ένα σημαντικό στέλεχος της "ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ", τον ΜΙΣΑΗΛΙΔΗ, ο οποίος τον κάλεσε για ακρόαση, στην οποία ο Τσιτσάνης τραγούδησε δοκιμαστικά πάνω από 40 τραγούδια.
Μετά από ένα χρόνο "απραξίας", ο Τσιτσάνης αρχίζει να "ξαναφωνογραφεί", αυτή τη φορά όμως στην "ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ"! Ο χείμαρρος των επιτυχιών, είχε ήδη ξεκινήσει, για να πλημμυρίσει την Ελλάδα, αλλά και να ταξιδέψει σ' όλο τον κόσμο! Τα τελευταία δημιουργικά του χρόνια, ο Τσιτσάνης εργάζεται στο "ΧΑΡΑΜΑ", στην Καισαριανή. Το 1983, η υγεία του Τσιτσάνη κλονίζεται! Είναι μια χρονιά με χαρές, αλλά και στενοχώριες. Με πρωτοβουλία του ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ, τιμούν τον Τσιτσάνη τέσσερις δήμοι στο "ΚΑΤΡΑΚΕΙΟ". Τον Δεκέμβρη του 83, στις 21 του μήνα, ο Τσιτσάνης ανεβαίνει για τελευταία φορά στο πάλκο!
Τα Χριστούγεννα βρίσκουν τον Τσιτσάνη στο Λονδίνο, όπου μπαίνει στο χειρουργείο. Επτά μέρες μετά την επέμβαση (του αφαιρέθηκε ένα κομμάτι από τον πνεύμονα),ο Τσιτσάνης αφήνει την τελευταία του πνοή στο εγγλέζικο νοσοκομείο! Η Ελλάδα βουτήχτηκε στο πένθος! Δυο χρόνια μετά το θάνατο του, τον Μάρτη του 85, το έργο του Τσιτσάνη βραβεύεται στο "ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΙΣΚΟΥ", στην Γαλλία, παρουσία του Γάλλου υπουργού πολιτισμού ΖΑΚ ΛΑΓΚ! Οι Γαλλικές εφημερίδες σε άρθρα τους καταλήγουν!
"ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ, Ο ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΚΙ ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΜΒΟΛΟ! ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΝ, Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: