2 Μαρ 2009

Έκθεση με φωτογραφίες, παρτιτούρες και όργανα του Βασίλη Τσιτσάνη

Σπάνια στοιχεία και ντοκουμέντα για τη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, από τον δημοσιογράφο και ερευνητή του λαϊκού τραγουδιού κ. Κώστα Χατζηδουλή, περιλαμβάνει η έκθεση που άνοιξε τις πύλες της στο Μύλο Ματσόπουλου στα Τρίκαλα με αφορμή τα 25 χρόνια από το θάνατο του δημιουργού.
Με την έκθεση αυτή το "Κέντρο Έρευνας - Μουσείο Τσιτσάνη" ξεκινά μια σειρά εκδηλώσεων που θα διαρκέσουν ολόκληρη τη φετινή χρονιά και έχουν σαν στόχο - όπως και η λειτουργία του μουσείου που θα ανοίξει σύντομα - να αναδείξουν τη σημαντικότητα της δημιουργικής προσφοράς του Βασίλη Τσιτσάνη στο λαϊκό τραγούδι και τον ελληνικό πολιτισμό. Το καινοτόμο της έκθεσης, είναι ότι περιλαμβάνει και στοιχεία για την εποχή, τις κοινωνικές συνθήκες, την ιστορική συγκυρία που γράφηκε το κάθε τραγούδι του Βασίλη Τσιτσάνη, με ξεκάθαρα κοινωνιολογικά στοιχεία. Ο Κώστας Χατζηδουλής δούλεψε επίπονα για αυτή την έκθεση, και αναδεικνύει με εξαίρετο τρόπο τη ζωή και το έργο του Τσιτσάνη περιγράφοντας ταυτόχρονα το ιστορικό περιβάλλον από το 1915 που γεννήθηκε ο Τσιτσάνης μέχρι τις μέρες μας.
Η έκθεση θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες, οπότε θα έχουν την ευκαιρία όλοι οι Τρικαλινοί, αλλά και αρκετοί επισκέπτες από όλη τη χώρα να δουν, από κοντά στοιχεία που έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα στοιχεία και τα ντοκουμέντα της έκθεσης ο κ. Χατζηδουλής τα παραχώρησε στο Δήμο Τρικκαίων, ο οποίος θα φροντίσει να φυλαχθούν στην Δωροθέα Σχολή, μέχρι να επιλεγεί το κτίριο που θα στεγάσει το Μουσείο Τσιτσάνη. Τα ντοκουμέντα, τα τεκμήρια, οι φωτογραφίες, οι παρτιτούρες, τα όργανα και γενικά τα εκθέματα που περιλαμβάνονται στην έκθεση θα αποτελέσουν το υλικό πάνω στο οποίο θα στηθεί στην πόλη των Τρικάλων το μόνιμο Μουσείο Τσιτσάνη. Παράλληλα, ο Δήμος Τρικκαίων αναζητεί υλικό και από άλλους φορείς ή απλούς ιδιώτες για τη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη, προκειμένου να τα φιλοξενήσει στο Μουσείο.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Μιχάλης Ταμήλος υπογραμμίζει πως "με την έκθεση ντοκουμέντων από την ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη που φιλοξενούμε στον εξαιρετικό χώρο του Μύλου Ματσόπουλου κάνουμε ως Δήμος Τρικκαίων ένα πολύ σημαντικό βήμα στο να αποδώσουμε την δέουσα τιμή που οφείλουμε στον μεγάλο συμπατριώτη μας μουσικοσυνθέτη", για να προσθέσει:
"Έτσι, κάνουμε πράξη ένα όραμα και μια δέσμευση που είχαμε από παλιά, να αναδείξουμε δηλαδή την προσωπικότητα και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη μέσα από τα ντοκουμέντα που σκιαγραφούν την εποχή του σε ένα μόνιμο χώρο στην πόλη μας. Για να γίνει αυτό το όραμα πραγματικότητα, μεγάλη ήταν η συμβολή του δημοσιογράφου-συλλέκτη Κώστα Χατζηδουλή, που μας παραχώρησε ολόκληρο το τμήμα της συλλογής του που αφορά τον Τρικαλινό μουσικοσυνθέτη".

Δεν υπάρχουν σχόλια: