Ο Γιάννης Πλούταρχος γεννήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου του 1970 στη Λειβαδιά, συγκεκριμένα σε ένα μικρό χωριό έξω από τον Ορχομενό, που ονομάζεται Μαυρόγια.
Το πραγματικό του όνομα είναι Γιάννης Κακοσσαίος, ενώ το καλλιτεχνικό του επώνυμο «Πλούταρχος» το εμπνεύστηκε ο πρώτος παραγωγός του, Γιώργος Μακράκης.
Ο Γ. Πλούταρχος κατάγεται από αγροτική οικογένεια που έκανε μεγάλο αγώνα για να τα βγάλει πέρα. Έζησε δύσκολα χρόνια και έχει έντονα βιώματα από την ελληνική επαρχία και τις δυσκολίες της. Τραγουδάει από έξι χρονών παιδί. Στην οικογένειά του τραγουδούσαν όλοι, κυρίως τις ώρες που δούλευαν - το τραγούδι ήταν η συντροφιά τους. Αυτό επηρέασε και τη σχέση του με τη μουσική και το τραγούδι. Οι πρώτες μουσικές επιρροές του προέρχονται από τη δημοτική και τη βυζαντινή παράδοση.
Ο Γιάννης Πλούταρχος, έμεινε στη Λειβαδιά ως τα 16 του χρόνια. Με αφορμή τις σπουδές κομμωτικής που ήθελε να κάνει, όπως είχε πει στην οικογένειά του, φεύγει για την Αθήνα. Ο αληθινός, όμως, λόγος ήταν να πραγματοποιήσει το όνειρό του που ήταν το τραγούδι.
Στην Αθήνα εργαζόταν σε κομμωτήριο -το κύριο τότε επάγγελμά του- ενώ παράλληλα δούλευε σε νυχτερινό κέντρο. Πρώτη φορά τραγούδησε επαγγελματικά σε ένα μικρό μαγαζί στον Κορυδαλλό. Απογοητεύτηκε όμως από τις συνθήκες που επικρατούσαν στο χώρο του τραγουδιού και τον εγκατέλειψε δύο φορές. Παρόλα αυτά, σαν κάτι να τον έσπρωχνε, επανήλθε στο τραγούδι. Δυο χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση, τραγούδησε στο «Ροδόλφο» της παραλιακής. Ακολούθησαν μεγάλα Αθηναϊκά μαγαζιά όπως η «Νεράιδα», η «Φαντασία», το «Τούνελ», όπου συνεργάστηκε με πολύ μεγάλα ονόματα του λαϊκού ρεπερτορίου όπως ο Γιάννης Πουλόπουλος, η Ρίτα Σακελαρίου, Ο Θέμης Αδαμαντίδης αλλά και με νεότερους καλλιτέχνες όπως ο Στέλιος Ρόκκος, ο Γιώργος Μαζωνάκης , κ. ά. Γρήγορα απέκτησε θαυμαστές αλλά και φίλους. Την εποχή εκείνη ήταν που συναντήθηκε με τον Δημήτρη Καρδατζή και τον Ηλία Φιλίππου, ανθρώπους που πίστεψαν στο ταλέντο του και τον έφεραν σε επαφή με τον πρώτο του παραγωγό, τον Γιώργο Μακράκη στον οποίο οφείλεται και το ψευδώνυμό του.
Το φθινόπωρο του 1998, ο Γιάννης Πλούταρχος μπήκε στη δισκογραφία κυκλοφορώντας την πρώτη του δουλειά «Μόνο Εσύ» σε τραγούδια διάφορων συνθετών με πιο γνωστούς τους Α. Χρυσοβέργη, Σ. Γιατρά αλλά και του Χ. Νικολόπουλου. Η μεγαλύτερη επιτυχία του δίσκου ήταν το τραγούδι «Ένας Θεός» που ακούγεται με τον ίδιο ενθουσιασμό μέχρι σήμερα. Μετά τον πρώτο του προσωπικό δίσκο, συμμετείχε με ένα ντουέτο στο δίσκο της Κωνσταντίνας «Σημείο Επαφής». Ο τίτλος του ντουέτου ήταν «Η καρδιά μου είναι ζαλισμένη» . Επίσης, έκανε ένα ντουέτο με τον Στέλιο Διονυσίου την «Ορεστιάδα» που περιλαμβάνεται στον δίσκο «Επιβάλλεται» του τελευταίου. Η επόμενη προσωπική δουλειά του Γιάννη Πλούταρχου με τίτλο «Υπήρχαν Όρκοι» κυκλοφορεί το 2000 και τον κάνει ευρέως γνωστό εκτοξεύοντας την καριέρα του στα ύψη. Το «Φυσάει πολύ» είναι ένα από τα τραγούδια του άλμπουμ που ξεχώρισαν. Το νυχτερινό κέντρο «Ποσειδώνιο» που εμφανιζόταν την περίοδο εκείνη και αργότερα ταυτίστηκε με το όνομά του, συγκέντρωνε καθημερινά επί μήνες το κοινό των νυχτερινών μαγαζιών. Το «Υπήρχαν Όρκοι» γίνεται χρυσό, ο Γιάννης Πλούταρχος περιζήτητος και οι πωλήσεις οδηγούν σε πλατινένιο.
Ακολούθησαν το 2001 οι «Μικρές Φωτογραφίες» άλμπουμ που πούλησε πάνω από 150.000 αντίτυπα και το 2002 κυκλοφόρησε το «Δεν είναι ο έρωτας παιδί της λογικής». Η επιτυχία που γνώρισε αυτό το άλμπουμ ήταν τόσο μεγάλη που το 2003 επανακυκλοφόρησε με ένα επιπλέον νέο τραγούδι το «Ποιο μονοπάτι» καθώς και bonus DVD με 9 video clip. Αυτή η δουλειά έγινε διπλά πλατινένια. Το 2003 κυκλοφόρησε και το καινούργιο του άλμπουμ με τίτλο « Πάει λίγος καιρός» με 19 νέα τραγούδια και το 2004 επανακυκλοφόρησε και αυτό με ένα επιπλέον τραγούδι, το κλασικό «Αν θυμηθείς τ'; όνειρό μου» του Μίκη Θεοδωράκη. Ταυτόχρονα, ο Γιάννης Πλούταρχος κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα ρεκόρ με τις συνεχείς εμφανίσεις του στο «Ποσειδώνιο» για ένα ολόκληρο ημερολογιακό έτος, χωρίς καμία διακοπή και με το κοινό να του εκφράζει καθημερινά την αγάπη και τον θαυμασμό του. Το 2005 αποφάσισε να απέχει από τα νυχτερινά μαγαζιά της Αθήνας και πραγματοποίησε την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό με σταθμούς το Τορόντο, το New Jersey, τη Βοστώνη, τη Ν.Υόρκη, το Σικάγο, τη Μελβούρνη, Το Σύδνεϋ, το Γιοχάνεσμπουργκ και τη Λευκωσία. Ο απόδημος Ελληνισμός τον υποδέχτηκε με ενθουσιασμό σε βαθμό υστερίας! Έπειτα από απουσία δύο ετών (δισκογραφικά) τον Ιούνιο του 2005 κυκλοφόρησε το έκτο κατά σειρά άλμπουμ του με τίτλο «Όλα σε σένα τα βρήκα» με 14 τραγούδια, που έγινε διπλά πλατινένιο. Συνεργάστηκε με γνωστούς συνθέτες και στιχουργούς όπως ο Α. Βαρδής, ο Ν. Τερζής, ο Χρήστος Κυπαρίσης και ο Αλέξης Σέρκος. Τον ίδιο Σεπτέμβριο(2005) ακολούθησε και η επιστροφή του στις πίστες της Αθήνας, με τις εμφανίσεις του σε ένα καινούργιο νυχτερινό μαγαζί που πλέον ονομάζεται «Κέντρο Αθηνών» και έκτοτε στεγάζει τον Γιάννη Πλούταρχο σε κάθε περίοδο των εμφανίσεών του.
Το 2006 συμμετείχε σε ένα καινούργιο ντουέτο με την Κωνσταντίνα, το τραγούδι «Τι μπήκε ανάμεσά μας» που περιλαμβάνεται στο δίσκο της Κωνσταντίνας. Ενώ το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους (2006) κυκλοφόρησε και η έβδομη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο «Κρυμμένα Μυστικά» που περιλάμβανε 16 τραγούδια. Το CD αυτό έγινε διπλά πλατινένιο και κυκλοφόρησε και σε special έκδοση με bonus DVD. Τον Ιούλιο του 2007 κυκλοφόρησε ένα διπλό Best of album με τίτλο «Στιγμές» που περιλάμβανε τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Γιάννη Πλούταρχου, 6 νέα κομμάτια καθώς και ένα bonus DVD. Ξεπέρασε τις 40.000 πωλήσεις και έγινε πλατινένιο.
Ο Γιάννης Πλούταρχος είναι ένας από τους πιο αγαπητούς λαϊκούς τραγουδιστές της εποχής μας, μια γνήσια λαϊκή φωνή και ένα μουσικό ταλέντο αφού πέρα από εκπληκτικός ερμηνευτής γράφει και ο ίδιος τραγούδια. Έχει κερδίσει το κοινό με τη δύναμη της ερμηνείας του, την ξεχωριστή φωνή του αλλά και το ήθος του ως καλλιτέχνης και ως άνθρωπος. Διακρίνεται για το χαμηλό προφίλ του, τη σεμνότητά του -παρά το μέγεθος επιτυχίας που έχει κάνει- και το αίσθημα ευθύνης που κουβαλάει απέναντι στο κοινό που τον ακολουθεί φανατικά εδώ και χρόνια. Μιλά για τους θαυμαστές του με σεβασμό και εκτίμηση και όπως πολλές φορές έχει δηλώσει προσπαθεί να προσέχει την συμπεριφορά του γιατί θεωρεί πως κάθε καλλιτέχνης είναι πρότυπο για τους θαυμαστές του, κυρίως για τους νέους ανθρώπους. Κατάφερε με την απλότητα και την αυθεντικότητά του να γίνει ένα με τον κόσμο. Με την ψυχή του, το συναίσθημα και την τέχνη του μοιράζεται τους καημούς και τον πόνο του καθενός γιατί μπορεί και τους αισθάνεται. Ο ίδιος συνέχεια ευχαριστεί τον κόσμο που τον ακολουθεί πιστά και που αναγνωρίζει την προσπάθειά του, αγαπά και εκτιμά πολύ αυτό που του έχει δώσει ο κόσμος και κάθε βράδυ, όπως λέει, « κάνει ό, τι μπορεί με τη δική του αισθητική και παιδεία για να τον ευχαριστήσει». Θέλει να μπορεί να διασκεδάζει τον κόσμο και να αφήσει πέντε καλά πράγματα στην δισκογραφία. Τον ενδιαφέρει να τραγουδάει καλά τραγούδια, πιάνεται από τη λεπτομέρεια αλλά δίνει σημασία και στο αυθόρμητο. Σύμφωνα με τον Γιάννη Πλούταρχο «το τραγούδι είναι τέχνη, είναι μεράκι. Το τραγούδι πρέπει να βγαίνει από μέσα σου, να έχεις έντονα συναισθήματα».
Αξιοσημείωτο είναι πως πέρα από την καθολική αναγνώρισή του από το κοινό -ακόμα και από τους μη φανατικούς της λαϊκής μουσικής- , έχει κερδίσει και την αποδοχή των κριτικών.
Όσον αφορά στην προσωπική του ζωή, γνωρίζουμε πως είναι χρόνια παντρεμένος με τη σύζυγό του Μαρία και πρόσφατα απέκτησαν και το τέταρτο παιδί τους!
Ο Γιάννης Πλούταρχος δεν έδωσε ποτέ δικαιώματα σχολιασμού ούτε προκαλεί ως άνθρωπος. Διατηρεί χαμηλούς τόνους, αποφεύγει τις κοσμικές εκδηλώσεις και τις δημόσιες εμφανίσεις και προτιμά να μιλά με τη δουλειά του. Του αρέσει η ζωγραφική, έχει φετίχ με τα άσπρα ρούχα και αυτό που ο ίδιος θεωρεί λάθος του, είναι που δεν έχει μάθει σωστά ελληνικά.
Εμάς πάντως μας αρκεί να τραγουδά καλά τραγούδια και να τα ερμηνεύει με τον μοναδικό τρόπο που ο ίδιος ξέρει, χαρίζοντάς μας αξέχαστες στιγμές διασκέδασης!!!
ΣΦΕΕ: SOS για τις τροποποιήσεις διατάξεων τιμολόγησης φαρμάκων
-
*ΣΦΕΕ: SOS για τις τροποποιήσεις διατάξεων τιμολόγησης φαρμάκωνΤην έντονη
ανησυχία του εκφράζει ο ΣΦΕΕ για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης σχετικά
μ...
Πριν από 1 ώρα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου