1 Σεπ 2008

ΜΥΘΟΙ ΓΕΦΥΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ



Βοιωτία,

Ένας ιδιαίτερος χώρος από την
αρχαιότητα.
Σταυροδρόμι Χρησμών,
Θεών και Ηρώων.
Αφετηρία των μεγαλύτερων
γεγονότων που σημάδεψαν
την ανθρωπότητα.

Τρωικός Πόλεμος, Επτά επί Θήβας, Αργοναυτική Εκστρατεία.
Η πρώτη ομοσπονδία κρατών πόλεων ‘’το Κοινόν των Βοιωτών’’.
Μοναδικός τόπος λατρείας του Έρωτα, η Κοιλάδα των Μουσών.
Γέφυρα των πολιτισμών του ελληνισμού της Κάτω Ιταλίας και της Κριμαίας.

Η Βοιωτία ευνοημένη από τη γεωγραφική της θέση.
Εκατό μόλις χιλιόμετρα από την Αθήνα. Με φυσικές ομορφιές, που αναδύονται από τις ορογραμμές του Κιθαιρώνα, του Ελικώνα και του Παρνασσού.
Με θάλασσες, από βορά του Ευβοϊκού και από νότο του Κορινθιακού,
με τους Μύθους, την Λαογραφία και την Ιστορία, έχει αδιαπραγμάτευτα στοιχεία, για ανάπτυξη και ευημερία.

Με οδηγό τον ανεκτίμητο
Βοιωτικό μυθικό πλούτο και
Την αναγκαιότητα του σύγχρονου
Ανθρώπου να υπάρξει και να αναπτυχθεί,
Εκτιμάμε ότι οι μύθοι είναι οι
πιο ισχυρές γέφυρες πολιτισμού.

Κοιτώντας το χθές, προβληματιζόμαστε για το αύριο μέσα από την μοναδική σχέση ανάπτυξης μύθου και ανθρώπου.
Ανατρέχουμε έτσι στις πηγές των μύθων. Ο πιο εύφορος τόπος της μυθολογίας, είναι αυτός που ορίζεται από τον Ελικώνα, τον Κιθαιρώνα και τον Παρνασσό.
Τόπος, όπου γεννήθηκε ο Ηρακλής, ο Διόνυσος, ο Οιδίποδας, η Αντιγόνη, ο Πίνδαρος, ο Πλούταρχος, ο Ησίοδος, ο Νάρκισσος, η Φρύνη.
Εδώ λατρευόταν ο Έρωτας.
Εδώ κατέβαιναν οι Μούσες χορεύοντας μαγεμένες από τους ήχους του Απόλλωνα.
Εμείς οι άνθρωποι, που αγαπάμε αυτόν το τόπο, στήνουμε γέφυρες πολιτισμού προς το παρελθόν και το μέλλον, θέλοντας η Βοιωτία να βρει το δικό της παλμό, θέλοντας η κοιλάδα των Μουσών, να κερδίσει ξανά ευφορία από τους ήχους των ανθρώπων.

Η ανάπτυξη της Βοιωτίας είναι μονόδρομος. Είναι στενά δεμένη, με τη διατήρηση και διάδοση της λαϊκής της παράδοσης και τη διαφύλαξη και προβολή του φυσικού της περιβάλλοντος.
Με οδηγό τα στοιχεία αυτά, σχεδιάζουμε και προτείνουμε: ‘’Μύθοι – γέφυρες πολιτισμού’’
Μια πρόταση η οποία στοχεύει να συνδυάσει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, έχοντας στο επίκεντρο το μυθικό στοιχείο του νομού, προσανατολισμένο στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.
Ένα μαγικό ταξίδι στη Βοιωτία των μύθων και των κοινωνικών αγώνων, με εικόνα, μουσική, λόγο, στα βήματα του Παυσανία.

Η μόνη μας κληρονομιά
είναι η μνήμη
Σκοπός αυτού του ταξιδιού, είναι να γνωρίσουν οι νέοι τα μυθικά σύμβολα και την Ιστορία. Να γίνουν ενεργοί δέκτες σε ζητήματα φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Μια διαδικασία, που προσανατολίζει και οδηγεί στη δημιουργική απασχόληση, τον εθελοντισμό και την αξία των αξιών, τον Αυτοσεβασμό.
Το Μυθικό στοιχείο, γίνεται προϊόν κληρονομιάς και κλειδί του σύγχρονου ανθρώπου στην αναζήτηση δρόμων, για ένα καλύτερο αύριο, ένα αύριο με πρωταγωνιστή τον Άνθρωπο.

Λόγος:
Αφηγούνται, η Πέγκυ Τρικαλιώτη, ο Γιάννης Βόγλης και η Δήμητρα Χατούπη, κείμενα από τα Βοιωτικά του Παυσανία, του περιηγητή που άφησε ένα μοναδικό και τεράστιο έργο για τους μελετητές του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού.
Μουσική:
Συνοδεύει την αφήγηση και γεφυρώνει μουσικά ο Μιχάλης Καραβασίλης παίζοντας στην Λύρα του Απόλλωνα αρχαίες και σύγχρονες μελωδίες.
Εικόνα:
Προβάλλονται ταυτόχρονα γκραβούρες από καταγραφές των περιηγητών, εικόνες και σύμβολα από τους Βοιωτικούς Μύθους και μνημεία τα οποία σώζονται μέχρι σήμερα.
Η μαγεία της εικόνας, το άκουσμα της Λύρας του Απόλλωνα και η αφηγηματική ροή σε ταξιδεύουν στο τόπο και το χρόνο, εκεί όπου συναντιόνται το Διονυσιακό με το Απολλωνιακό στοιχείο και συνθέτουν τον Βοιωτικό Μύθο. Οι Λαοί της Βαλκανικής δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αντίθετα τους ενώνει ένα κυρίαρχο στοιχείο, το οποίο πηγάζει από τους μύθους και έχει τις ρίζες του στην Διονυσιακή λατρεία, ο χορός, στοιχείο το οποίο ανάγει και προσδιορίζει τον Λαϊκό Πολιτισμό.
Διαβαλκανική συνεργασία:
Βουλγαρία – Ελλάδα – Σερβία

Βουλγαρία:
Χορευτικό Συγκρότημα ‘’ΝΤΕΤΕΛΙΝΙ’’ Ιδρύθηκε πριν 20 χρόνια στη πόλη της Παυέλ μπάνια, στην καρδιά της Βουλγαρίας την πανέμορφη κοιλάδα των ρόδων.
Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει πάνω από 50 χορούς από όλες τις λαογραφικές περιοχές της Βουλγαρίας. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.
Χοροδιδάσκαλος: Νέντκα Καβράκοβα.

Ελλάδα:
Χορευτικό Συγκρότημα του Συλλόγου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Θήβας ‘’Λάϊος’’ δημιουργήθηκε το 1982 από μια ομάδα νέων που ήθελαν να συνεισφέρουν με το δικό τους τρόπο στα πολιτιστικά δρώμενα της Θήβας. Μέχρι και σήμερα παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα στο χώρο του πολιτισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Σερβία:
Χορευτικό Συγκρότημα ‘’ΑΜΠΡΑΣΕΒΙΤΣ’’ από την πόλη Λέσκοβατς, η οποία βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Σερβίας και κλείνει αισίως τα 100 χρόνια δράσης.
Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων


Δεν υπάρχουν σχόλια: