2 Σεπ 2008

ΒΟΙΩΤΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΡΗΣ (ΤΟΥΡΛΟΣ)

Ο Γιάννης Μελισσάρης ή Τούρλος όπως τον ήξεραν όλοι, γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου του 1913 στις Θεσπιές. Ήταν ένας πρακτικός οργανοπαίχτης (δεν ήξερε να διαβάζει μουσική) χωρίς αυτό να τον εμποδίσει να γίνει γνωστός σε όλη την επαρχία της Θήβας και να έχει μια έντονη μουσική παρουσία για περίπου 60 χρόνια.
Η αγάπη και το πάθος για την μουσική τον έκαναν να ασχοληθεί με το αγαπημένο του όργανο το κλαρίνο μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Δεν υπήρχε πανηγύρι, γάμος, γλέντι και γιορτή που να έλειπε ο Γιάννης με το κλαρίνο του.
Αναφορά στον Γιάννη Μελισσάρη (και όταν εκείνος ζούσε) έγινε στην τοπική εφημερίδα ΄΄ΘΕΣΠΙΑΚΑ΄΄ στο τεύχος Σεπτεμβρίου 1993 και γράφει:
-Επισκεφθήκαμε ένα ζεστό απόγευμα τον μπάρμπα Γιάννη στο σπίτι του στις Θεσπιές. Ευθύς απλός και αθυρόστομος με γνήσιο λαϊκό χιούμορ που σε συναρπάζει, ο μπάρμπα Γιάννης μας μίλησε με πολύ ζωντανή και γλαφυρή περιγραφή για το προπολεμικό Ρημόκαστρο, τα διάφορα επεισόδια της ζωής του αυτήν την περίοδο, και ασφαλώς για τους προπολεμικούς λαϊκούς πρακτικούς οργανοπαίκτες των Θεσπιών.
(Με τον Κόρο και τον Σκαφίδα)
Το 1936 σε ηλικία 23 χρονών άρχισε να μαθαίνει κλαρίνο στον καλύτερο για αυτόν κλαρινίστα της εποχής, τον Γιάννη Κυριακάτη. Τρία χρόνια κράτησε η εξάσκηση του στο όργανο που θα τον κάνει γνωστό στην ευρύτερη περιοχή και γίνεται και βιρτουόζος σε αυτό. Ο μπάρμπα Γιάννης συνεργάστηκε και έπαιξε κλαρίνο με πάρα πολλούς οργανοπαίκτες, οι οποίοι είναι γνωστοί σε ολόκληρη την Ελλάδα.
(Με τον Κόρο και τον Τσαούση)
Μας μίλησε επίσης για τα όργανα που πλαισίωναν τότε μια λαϊκή ορχήστρα, καθώς και για τους άλλους οργανοπαίκτες από τις Θεσπιές. Τον Στυλιανό Νέρη που έπαιζε κλαρίνο, τον Μελέτη Τοσούνη που έπαιζε κλαρίνο επίσης, τον Κώστα Μελισσάρη που έπαιζε σαντούρι, και τον Βασίλη Μανούρλα που έπαιζε λαούτο.
Ο Γιάννης Μελισσάρης πέθανε στις 20 Μαρτίου 2006 σε ηλικία 93 χρονών. Ευχαριστούμε τα ΄΄ΘΕΣΠΙΑΚΑ΄΄ για την συνεργασία και την αποστολή του υλικού.

3 σχόλια:

Παντελης Αντωνίου είπε...

Ο παππούς μου. Ο πατέρας της μάνας μου Σωτήριας Μελισσαρη.Το έχω ακούσει χιλιάδες φορές. Τεράστιος άνθρωπος.

Κώστας Κουτσουρης Θεσπιες Βοιωτίας. είπε...

Παντελή ο παππούς σου ο μπάρμπα Γιάννης
ήταν εξαίρετος μουσικός και άνθρωπος.
Ήταν μοναδικός καλλιτέχνης της δημοτικής
και τοπικής μουσικής,είχε και πηγαίο χιούμορ.
Πρέπει να αισθάνεσαι υπερήφανος.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι και μου λείπει.!!!