12 Σεπ 2008

ΒΟΙΩΤΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΓΚΑΣ

Συνεχίζοντας τα αφιερώματα και τις αναφορές στους Βοιωτούς μουσικούς του χθες και του σήμερα, και επειδή η μουσική δεν έχει σύνορα, θα θέλαμε να αναφερθούμε σε έναν επίσης μεγάλο καλλιτέχνη του τόπου μας που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στο χώρο της μουσικής έως και σήμερα. Είναι ο κλαρινίστας Γιώργος Μάγκας.
Ο Γιώργος Μάγκας γεννήθηκε στη Λιβαδειά όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια. Επισκέπτεται συχνά το πατρικό του σπίτι και χαρίζει όμορφες μουσικές στιγμές στους φίλους του και στους συντοπίτες του σε διάφορες εκδηλώσεις της πόλης. Συζεί με την τραγουδίστρια Τζούλη Τζινέρη, και έχει δύο γιους, το Δημήτρη και το Γιώργο. Ο Γιώργος Μάγκας είναι ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες του κλαρίνου στην Ελλάδα και όχι μόνο, γέννημα-θρέμμα των πανηγυριών και των γάμων της ελληνικής επαρχίας. Στις ζωντανές του εμφανίσεις ο Γιώργος Μάγκας, συνοδευόμενος από την Τζούλη Τζινέρη δημιουργεί μια εκρηκτική, γιορτινή ατμόσφαιρα όπου η παραδοσιακή μουσική των τσιγγάνων συναντά το τσιφτετέλι, το τσάμικο, το καλαματιανό καθώς και άλλους παραδοσιακούς ρυθμούς της Ελλάδας.
Το φαινόμενο Μάγκας, όμως, ταξίδεψε και έξω από τα ελληνικά σύνορα. Το MTV Europe τον παρουσίασε ως το «ελληνικό φαινόμενο» στην Balkan Jazz, διαθέτοντας ειδικό συνεργείο για να καλύψει τις ζωντανές του εμφανίσεις, ενώ εκτενές αφιέρωμα στον «μάγο με το κλαρίνο», όπως χαρακτηριστικά τον αποκαλούν, έκανε και η γαλλική “Liberation”.
Πραγματοποίησε το όνειρό του παίζοντας σε φεστιβάλ στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Γερμανία, την Ολλανδία την Αγγλία και τον Καναδά. Εμφανίστηκε στο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής στο Λαύριο με τους Αμερικανούς Tuxedo Moon
Σε κάθε παράσταση εντυπωσιάζει με τα λαμέ κοστούμια του, τα οποία του ράβει η γυναίκα του Τζούλη Τζινιέρη, τα χρυσά δαχτυλίδια, το αξεπέραστο στυλ. Έχει φοβερή σκηνική παρουσία και εκπληκτική ενέργεια, ξεσηκώνει τους παρευρισκόμενους παίζοντας τσιφτετέλια, δημοτικά, τσάμικα, καλαματιανά, αν και τις περισσότερες φορές αυτοσχεδιάζει και προσφέρει μουσικά ακούσματα χωρίς σύνορα, συνοδευόμενος από την φωνή της Τζούλη Τζινιέρη.

Ο έρωτάς του για τη γυναίκα του αποτελεί γι’ αυτόν έμπνευση. Επίσης δεν αποχωρίζεται ποτέ τη φωτογραφία του κολλητού του φίλου που πέθανε. Την κουβαλάει πάντα μαζί του και τη δείχνει όπου σταθεί και όπου βρεθεί, αναπολώντας στιγμές από το παρελθόν μαζί του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΓΡΑΨΕΣ!!!