Ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, γεννήθηκαν & μεγάλωσαν στην Αθήνα, όπου & ξεκίνησαν τις σπουδές τους (στην Πάντειο, το 1974). Και οι δύο συνέχισαν με σπουδές στο εξωτερικό, ο Πάνος στη Γαλλία & ο Χάρης στη Γερμανία. Εκεί, στη Γερμανία, & συγκεκριμένα στο (τότε) Δυτικό Βερολίνο, έκαναν & τις πρώτες τους εμφανίσεις σε κάποιες pub που έπαιζαν κυρίως φολκλορική ελληνική μουσική & απευθύνονταν στους έλληνες μετανάστες. Επιστρέφοντας στην Αθήνα ο Χάρης Κατσιμίχας ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη μετάφραση βιβλίων, ενώ το 1983 τα δύο αδέρφια κυκλοφόρησαν ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο "Οι καλικάντζαροι & η αγέλαστη πολιτεία" & με εικονογράφηση του Νίκου Μαρουλάκη (απ’τις εκδόσεις Καστανιώτη), ένα βιβλίο που είχαν γράψει στα φοιτητικά τους χρόνια. Η μελοποιηση αυτού του παραμυθιού έμελλε να κυκλοφορήσει & σαν ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά 12 χρόνια αργότερα.
Παρ’όλο που οι αδερφοί Κατσιμίχα έγραφαν τραγούδια από το 1975 ακόμα, η μουσική τους πορεία στην Ελλάδα ξεκίνησε ουσιαστικά το 1982, τη χρονιά που συμμετείχαν στους αγώνες ελληνικού τραγουδιού στην Κέρκυρα, με το αστείο & ανάλαφρο τραγούδι "Μια βραδιά στο Λούκι". Ο Μάνος Χατζιδάκις που οργάνωνε τους αγώνες "γελούσε πολύ με το λούκι", όπως αναφέρουν οι αδερφοί Κατσιμίχα στις σημειώσεις της "Παράλληλης Δισκογραφίας". Το τραγούδι βραβεύτηκε, ακούστηκε πάρα πολύ απ’τα ραδιόφωνα, & άνοιξε το δρόμο για την ηχογράφηση του δίσκου "Ζεστά Ποτά", τρία χρόνια αργότερα.
Τα "Ζεστά Ποτά", σε παραγωγή του Μανώλη Ρασούλη & με τη βοήθεια του Γιάννη Σπάθα & του Νίκου Αντύπα στην ενορχήστρωση, σημείωσαν μεγάλη επιτυχία όταν κυκλοφόρησαν. Πέρα όμως απ’τα πολύ γνωσά σουξέ ("Ρίτα Ριτάκι", "Φάνης" κλπ), τα "Ζεστά Ποτά" ήταν ο πρώτος δίσκος στον οποίο έγινε ένα τολμηρό πάντρεμα ήχων που ως τότε δεν συναντιούνταν ποτέ μεταξύ τους. Για αυτό, τα "Ζεστά Ποτά" & οι Κατσιμιχαίοι βρήκαν απήχηση σε ένα μεγάλο αλλά ετερόκλητο κοινό, ένα κοινό που είχε κάθε είδους ακούσματα, από heavy metal & ροκ, μέχρι ποπ αλλά & λαϊκή μουσική.
Δύο χρόνια αργότερα ήρθε το "Όταν σου λέω πορτοκάλι, να βγαίνεις", μια παραγωγή του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου, ένας δίσκος χαμηλόφωνος & περισσότερο εσωστρεφής απ’τα "Ζεστά Ποτά". Τα επόμενα χρόνια κυκλοφόρησαν οι δίσκοι "Απρίλη, Ψεύτη", "Η μοναξιά του σχοινοβάτη" & το πολύ πετυχημένο εμπορικά "Της αγάπης μαχαιριά", ενώ το 1995 κυκλοφόρησε τελικά το παραμύθι "Η αγέλαστη πολιτεία & οι καλικάντζαροι". Το cd αυτό αξίζει ν΄ακουστεί σαν μια ολοκληρωμένη δουλειά, καθώς διηγείται μια ιστορία, & τα τραγούδια είναι περισσότερο αποσπάσματα μέσα στην πρόζα, ενώ διακόπτονται κάθε φορά που το απαιτεί το παραμύθι.
Σε όλους τους δίσκους τους οι αδερφοί Κατσιμίχα, εκτός απ’τη χρήση των δικών τους στίχων, συνηθίζουν να μελοποιούν ποιήματα (του Εμπειρίκου, της Λένας Παππά, του Αργύρη Χιόνη κλπ), ενώ έχουν διασκευάσει & κάποια τραγούδια ξένων δημιουργών ( του Lucio Dalla κα). Αρκετά μεγάλος είναι & ο αριθμός των συμμετοχών τους σε δίσκους συναδέλφων τους, των Πυξ Λαξ, του Θάνου Μικρούτσικου, του Αντώνη Βαρδή, του Διονύση Τσακνή, του Γιώργου Νταλάρα αλλά & άλλων. Με τον Γιώργο Νταλάρα μάλιστα οι αδερφοί Κατσιμίχα συνεργάστηκαν αρκετές φορές σε ζωντανές εμφανίσεις, ενώ το καλοκαίρι του 2000 συνεργάστηκαν με τους Πυξ Λαξ σε μια πετυχημένη σειρά συναυλιών ανά την Ελλάδα. Μία γεύση από τις πολυάριθμες συνεργασίες, τόσο δισκογραφικά όσο & σε ζωντανές εμφανίσεις των Κατσιμιχαίων μπορεί να πάρει κανείς ακούγοντας την "Παράλληλη Δισκογραφία", μια δουλειά που κυκλοφόρησε το 1997, & εκτός απ’τις συμμετοχές, περιλαμβάνει όλα τα τραγούδια των αδερφών Κατσιμίχα που ερμηνεύτηκαν από άλλους καλλιτέχνες.
Ο Χάρης & ο Πάνος Κατσιμίχας είναι ίσως οι πιο γνωστοί στην Ελλάδα εκπρόσωποι των τραγουδοποιών της γενιάς τους. Μια γενιά μουσικών που ξεκίνησε, απ’τη δεκαετία του ’80, να παντρεύει το ροκ με τη λαϊκή μουσική, τη μπαλάντα με τους δημοτικούς ήχους, το μπουζούκι με τα σαξόφωνα & τα συνθεσάιζερ. Το 1985 κυκλοφόρησε ο δίσκος "Τα Ζεστά Ποτά" (η πρώτη δισκογραφική εμφάνιση των δίδυμων αδερφών), & εκτός από τα σουξέ που χάρισε ο δίσκος αυτός στους Κατσιμιχαίους, σήμανε ένα άνοιγμα & μια αφετηρία για αρκετούς άλλους καλλιτέχνες που ακολούθησαν αργότερα στα βήματα τους.
Το καλοκαίρι του 2000, μέσα από μια συνέντευξη του Χάρη Κατσιμίχα στο Δίφωνο, ανακοινώθηκε επίσημα η --από καιρό φημολογούμενο-- διάλυση του ντουέτου. Από το 2000 & πέρα, οι μουσικοί δρόμοι των δίδυμων Κατσιμιχαίων διαχωρίστηκαν και ο κάθε ένας γράφει την δική του ιστορία στον χώρο της μουσικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου