8 Ιαν 2009

Μαρία Δημητριάδη: Έσβησε χθες η «επική» φωνή


Έχασε τη μάχη για τη ζωή χθες τα ξημερώματα, η τραγουδίστρια του πολιτικού και επαναστατικού τραγουδιού, Μαρία Δημητριάδη, σε ηλικία 58 ετών.


Η μεγάλη ερμηνεύτρια νοσηλευόταν από την περασμένη εβδομάδα στην εντατική μονάδα θεραπείας του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και έφυγε από ανακοπή καρδιάς, ύστερα από αγώνα που έδωσε εναντίον μίας σπάνιας νόσου, που εξασθενούσε σταδιακά ολοένα και περισσότερο τη δυνατότητα αναπνοής.

Η Μαρία γεννήθηκε στον Ταύρο και έκανε τα πρώτα βήματά της στο τραγούδι τη δεκαετία του '60 με το άλμπουμ του Γιάννη Μαρκόπουλου «Ηλιος ο πρώτος». Η ιδιαίτερη, σπάνια και ζεστή της φωνή αναδείχτηκε την περίοδο της μεταπολίτευσης, μέσα από τη σύνδεσή της με το «πολιτικό» τραγούδι. Κατά τη διάρκεια της επταετίας, ερμήνευσε τα πιο γνωστά τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και, αργότερα, του Θάνου Μικρούτσικου και συμμετείχε σε πολλές συναυλίες διαμαρτυρίας.
Στις περιοδείες του Μίκη Θεοδωράκη εκτός Ελλάδας, όπως και στις συναυλίες - διαμαρτυρίες του στα πάτρια εδάφη -μετά τη μεταπολίτευση-, η τραγουδίστρια με την «επική» φωνή, όπως την έχουν αποκαλέσει, έγραψε χρυσές σελίδες. Στις δεκαετίες του '80 και του '90, το ενδιαφέρον της εστιάστηκε στην ανατροφή του μονάκριβου γιου της. Την περίοδο αυτή, η καλλιτεχνική της δράση στράφηκε σε περισσότερο λυρικούς δρόμους, καθώς τραγούδησε από Μάνο Χατζιδάκι -«Για την Ελένη», σε στίχους Μιχάλη Μπουρμπούλη- μέχρι και Στέφανο Κορκολή -«Το μαγικό κλειδί».

Το 1996, έκανε μια προσπάθεια επιστροφής με το ροκ δίσκο «Αύριο», παραγωγής του Βασίλη Παπακωνσταντίνου, για τον οποίο η ίδια δεν αναφερόταν με θετικό τρόπο. Ωστόσο, η δουλειά της αυτή σηματοδότησε την επάνοδό της στο τραγούδι. Μετά το 1996, συμμετείχε σε αρκετές συναυλίες του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Ηλία Ανδριόπουλου και άλλων, όμως δεν ηχογράφησε νέα δουλειά.
Στη μνήμη μας θα μείνει και για το ιστορικό ερωτικό τραγούδι, σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, που ερμήνευσε για την ταινία «Κορίτσια στον ήλιο», με πρωταγωνιστές τον Γιάννη Βόγλη και την Αν Λόμπεργκ. Ο μικρός δίσκος που κυκλοφόρησε με αυτό το τραγούδι, γράφει μόνο το όνομά της, «Μαρία».
Επιθυμία της μεγάλης ερμηνεύτριας ήταν να αποτεφρωθεί και η τέφρα της να σκορπιστεί στο εξωτερικό.

πηγή: η ναυτεμπορική ΤΕΧΝΗ+ΖΩΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: