13 Ιαν 2009

Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ)

Λειτουργεί ως Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης με βάση τις διατάξεις του Νόμου 2121/1993. Σκοπός του Οργανισμού, σύμφωνα με το νόμο και το καταστατικό του, είναι η διαχείριση και προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, για όλα τα έργα που έχουν συνθέσει ή/και συγγράψει κατά το παρελθόν και για όσα πρόκειται να συνθέσουν ή/και να συγγράψουν στο μέλλον οι συμβαλλόμενοι με αυτόν δημιουργοί / δικαιούχοι μουσικών έργων.
Η ΑΕΠΙ ιδρύθηκε το 1930 σε μια εποχή που ο όρος πνευματικό δικαίωμα ήταν για την Ελλάδα πολύ καινούργιος έως άγνωστος και η προστασία των πνευματικών δημιουργών σχεδόν ανύπαρκτη, παρ' όλο που νόμος που προστατεύει το δικαίωμα της Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ελλάδα υπάρχει από το 1920.
Ιδρυτικά της μέλη ήταν οι: Ιωάννης Κομνηνός (μουσουργός), Γρηγόρης Σκαρλάτος (συνθέτης), Μανόλης Καλομοίρης (μουσουργός), Ζαχαρίας Μακρής, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Σπυρίδων Δραγάτης, Τάκης Μαρίνος (μουσουργός), Νικόλαος Λάβδας (μουσουργός), Ιωάννης Κυπαρίσης (μουσουργός), Κωνσταντίνος Λάβδας (μουσουργός), Κυριάκος Μαυρέας (θεατρικός καλλιτέχνης), Σώσος Ιωαννίδης (μουσουργός), Γιώργος Τσακατσιάνος
Σήμερα η ΑΕΠΙ διοικείται από 7 μελές Διοικητικό Συμβούλιο που απαρτίζεται στην πλειοψηφία του από δημιουργούς. Μέλη του ΔΣ της ΑΕΠΙ είναι οι κάτωθι:
Κωνσταντίνος Τριπολίτης, στιχουργός - Πρόεδρος Δ.Σ.Γεώργιος Νιάρχος, συνθέτης - Μέλος Δ.Σ.Παναγιώτης Μαυρουδής, συνθέτης- Μέλος Δ.Σ.Διονύσιος Τσακνής, συνθέτης-στιχουργός - Μέλος Δ.Σ.Πέτρος Ξανθόπουλος, Διευθυντής Νομικών Υποθέσεων & Διεθνών Σχέσεων ΑΕΠΙ - Μέλος Δ.Σ.Γεώργιος Γαλανάκης, Διευθύνων Σύμβουλος ΑΕΠΙ - Μέλος Δ.Σ.Δημήτριος Εγκολφόπουλος Αναπλ. Διευθύνων Σύμβουλος ΑΕΠΙ - Μέλος Δ.Σ.
Παράλληλα με το Δ.Σ., έχει συσταθεί Επιτροπή Δημιουργών, με σκοπό αφενός έναν γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό ρόλο στην λήψη αποφάσεων της ΑΕΠΙ και αφετέρου την ουσιαστική και συνεχή ενημέρωσή της επιτροπής σχετικά με όλες τις τρέχουσες εξελίξεις. H επιτροπή αυτή συνεδριάζει τακτικά και έχει έναν αμφίδρομο επικοινωνιακό ρόλο αποτελώντας ένα μέσο για να ακουστούν τυχούσες νέες προτάσεις και αντιρρήσεις εκ μέρους των δημιουργών εν γένει.
Αμέσως μετά την ίδρυσή της, η ΑΕΠΙ έγινε μέλος δύο παγκόσμιων Οργανισμών Συνομοσπονδιών, του BIEM και της CISAC, οι οποίοι έχουν μέλη Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης από όλον τον κόσμο. Οι Συνομοσπονδίες αυτές λειτουργούν συντονιστικά ως προς τα μέλη τους, καθορίζουν τους κανόνες και τα μέσα λειτουργίας των επί μέρους Οργανισμών, εκπροσωπώντας τους σε διεθνές επίπεδο στα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας..
Σήμερα, μετά από 7 και πλέον δεκαετίες συνεχούς λειτουργίας και αγώνων για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών μουσικών έργων, η ΑΕΠΙ απαντά με στοιχεία και αριθμούς στο γιατί τόσοι πνευματικοί δημιουργοί παγκόσμια της εμπιστεύτηκαν το έργο τους και τη διαχείρισή του.
Η προσφορά της ΑΕΠΙ προς τους δημιουργούς - μέλη της δεν εξαντλείται μόνο στην αμιγώς εισπρακτική δραστηριότητα. Η ΑΕΠΙ έχει να επιδείξει μία διαρκή εκπρoσώπηση και συμμετoχή σε διεθvή συvέδρια, πoυ αφoρoύv στις voμικές, oικovoμικές και τεχνολογικές εξελίξεις στo τομέα της Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Δραστηριοποιείται έντονα με έρευvες, εισηγήσεις και πρoτάσεις πρoς τηv Ελληvική Κυβέρvηση και την Ε.Ε. για θέματα που αφορούν τους δημιουργούς (οικονομικά, φορολογικά, κοινωνική ασφάλιση) καθώς και για την πάταξη της μoυσικής πειρατείας.Στηρίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων δημιουργών μουσικών έργων για την προβολή των έργων τους στο εξωτερικό.
Ως μέλος της CISAC και του BIEM η ΑΕΠΙ από το 1930 εκπροσωπεί, προστατεύει και διαχειρίζεται το σύνολο σχεδόν του Ελληνικού και του παγκόσμιου μουσικού ρεπερτορίου.
Εκπροσωπούμενα Μέλη9.200 Έλληνες συνθέτες - στιχουργοί - κληρονόμοι - εκδότες μουσικής. 2.000.000 ξένοι συνθέτες - στιχουργοί - εκδότες μουσικής
Συμβάσεις Αλληλοεκπροσωπήσεως Με 207 ομόλογες εταιρείες από 109 χώρες
Έμψυχο δυναμικό200 εργαζόμενοι εκ των οποίων: - 115 στα κεντρικά γραφεία της ΑΕΠΙ στο Μαρούσι - 85 τοπικούς αντιπροσώπους σε όλη την Ελλάδα.
Σύνδεση με Διεθνή ΑρχείαΗ ΑΕΠΙ στα πλαίσια του κοινού πληροφοριακού συστήματος CIS υπό την αιγίδα της CISAC, συνδέεται με διεθνή αρχεία όπως:- WWL (World Works List)- WID (musical Works Information Database), παγκόσμιο αρχείο τεκμηρίωσης έργων, με έδρα τις ΗΠΑ- ΙPI (Interest Party Information) SYSTEM, παγκόσμιο αρχείο δημιουργών / δικαιούχων, με έδρα την Ελβετία -AV (Audio Visual) Index, παγκόσμιος κατάλογος οπτικοακουστικών έργων, με έδρα τη Μ. Βρετανία

Δεν υπάρχουν σχόλια: