21 Οκτ 2009

Σπεράντζα Βρανά

Η Σπεράντζα Βρανά μπορεί να «έφυγε» από κοντά μας τον προηγούμενο μήνα (29/9/2009) αλλά το ταλέντο κι η ακτινοβολία της θα λάμπουν για πάντα! Η Σπεράντζα Βρανά , ένας αληθινός χείμαρρος ζωντάνιας και κεφιού , ένας θηλυκός πειρασμός , στα νιάτα της!
Η Σπεράντζα Βρανά γεννήθηκε στο Μεσολόγγι στις 6 Φεβρουαρίου του 1932. Το πραγματικό της όνομα ήταν Ελπίδα Χωματιανού. Η Βρανά πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1948 στην ιστορική –πια- επιθεώρηση των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου «Άνθρωποι…άνθρωποι» με άδεια ως εξαιρετικό ταλέντο. Στο θέατρο «Μετροπόλιταν» που ανέβηκε η παράσταση , οι συγγραφείς είχαν αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν νέα ταλέντα. Σ’ αυτό το έργο έκανε την 1η του εμφάνιση ο Φωτόπουλος , εμφανίστηκαν επίσης η Ειρήνη Παπά, η Σμαρούλα Γιούλη , ο Ορέστης Μακρής και φυσικά η Σπεράντζα Βρανά. Σ’ αυτή την επιθεώρηση η Βρανά έπαιξε τον 1ο της μάγκικο ρόλο , έναν χαρακτήρα που τη σημάδεψε τα κατοπινά χρόνια. Τελειώνοντας το νούμερό της η Βρανά τραγουδούσε το πασίγνωστο ως τις μέρες μας «Το τραμ το τελευταίο»(το 1ο αρχοντορεμπέτικο τραγούδι) ! Έγινε γνωστή στο πλατύτερο θεατρόφιλο κοινό το 1953 με το νούμερό της στην επιθεώρηση «Δώσε» στο θέατρο «Ακροπόλ». Με το ανεπανάληπτο στυλ της ερμήνευσε μερικά από τα πιο γνωστά επιθεωρησιακά τραγούδια όπως το «Δώσε», το «Μονοπάτι», το «Τραμ το τελευταίο» , «Η βαλίτσα» και το «Μάμπο μπραζιλέρο». Η 1η ταινία που συμμετείχε ήταν το «Έλα στο θείο» (1950) του Νίκου Τσιφόρου αλλά αυτή που την έκανε πασίγνωστη ήταν «Η κάλπικη λίρα» (1955) του Γιώργου Τζαβέλλα. Έπαιξε και σ’ άλλες γνωστές ταινίες όπως : «Το σοφεράκι» (1953), « Η ωραία των Αθηνών» (1954), «Ο σκληρός άνδρας» (1961), «Ο φαλακρός μαθητής» (1979) κ.ά.
Η Σπεράντζα έγραψε ιστορία στο μουσικό θέατρο και συνεργάστηκε με όλους τους μεγάλους ηθοποιούς της επιθεώρησης της εποχής της! Το μπρίο , η σκηνική παρουσία , η θηλυκότητα που εξέπεμπε την έκαναν ιδιαίτερα αγαπητή στο κοινό κι ιδιαίτερα στο αντρικό. Παρ’ όλα αυτά εκείνη με την προσωπική της ζωή έδειξε πόσο συνειδητοποιημένη ήταν.Η Βρανά έγραψε ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο με τίτλο «Τολμώ» που έκανε μεγάλη επιτυχία! Η επιτυχία αυτή την έκανε να συνεχίσει τη γραφή και να εκδώσει τα βιβλία « Το θέατρο, τα μπουλούκια κι εγώ», το «Επιθεώρηση, καψούρα μου!», «Ο οργασμός του μπράβο» αλλά και άλλα που δεν έχουν να κάνουν με το θέατρο.
Τα τελευταία χρόνια (από το 1985) η Σπεράντζα είχε αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα θα της αλλάξει τη ζωή και θα την καθηλώσει σε καροτσάκι. Εκείνη όμως , φύση αισιόδοξη, δεν το βάζει κάτω κι εμφανίζεται συχνά σε τηλεοπτικές εκπομπές δίνοντας συνεντεύξεις προσφέροντας σε όλους λίγη από την θετική της ενέργεια!
Το 1999 εμφανίζεται για τελευταία φορά σε ταινία. Ήταν το «Safe sex» των Ρέππα-Παπαθανασίου , ενώ πέρσι (2008)εμφανίστηκε στο Ηρώδειο , για τελευταία φορά στο κοινό, στην μουσική παράσταση «Αυτά που κάψαν το σανίδι» των Κραουνάκη –Νικολακοπούλου. Η Σπεράντζα τραγούδησε – καθισμένη στην πρώτη σειρά, αφού δεν μπορούσε να ανέβει στη σκηνή – το «Μονοπάτι» και καταχειροκροτήθηκε από τους χιλιάδες θεατές δείχνοντας το μεγαλείο και την τέχνη της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: