6 Οκτ 2009

H μουσική Gothic

Η μουσική είναι απόδραση, εκτόνωση, καταφύγιο... είναι ταξίδι. Όπως το heavy metal έτσι το gothic metal/rock είναι από τα είδη με τις πιο « αποδραστικές τάσεις ». Το gothic είναι ένα μουσικό ιδίωμα που έχει γίνει έντονο αντικείμενο συζήτησης και κριτικής. Γεννήθηκε για να εκφράσει την ατομικότητα, το συναίσθημα, την ψυχή, είναι η εσωτερική παλίρροια, σιωπηλή και επικίνδυνη.
Το Goth έγινε κίνημα από τις στάχτες του punk, τίποτα όμως δεν θα γινόταν έτσι όπως έγινε αν δεν υπήρχαν οι πρώτοι γότθοι, οι γότθοι πριν το Goth. Τα πρώτα συγκροτήματα ήταν πολύ ζωηρά μουσικώς επειδή χαρακτηρίζονταν από δυνατές τυμπανοκρουσίες. Στη δεκαετία του ’80 οι Joy Division ασκούν την μεγαλύτερη μουσική επιρροή με τραχιές κιθάρες, τη γοτθική αισθητική των εξώφυλλων τους και κατάθλιψη. Το gothic κίνημα άρχισε να θεωρείται αυτόνομο μόλις το 1981. στη δεκαετία αυτή ξέσπασε και δεύτερο κύμα του gothic, το gothic rock. Οι Sisters of Mercy χαρακτηρίστηκαν από τα βαθιά φωνητικά και τους απλούς ρυθμούς των drum machine. Πολλά συγκροτήματα προσπάθησαν να ακολουθήσουν τα βήματα των Sisters of Mercy, είτε ακολουθώντας πιστά το παράδειγμα τους, είτε πειραματιζόμενοι με νέους ήχους. Έτσι. Αργότερα υπήρξε κάποια διασταύρωση με την industrial σκηνή και πολλά συγκροτήματα πρόσθεσαν τον ηλεκτρονικό ήχο και έτσι δημιουργήθηκε το cybergothic. Ακόμα, υπάρχει το ambient Goth το οποίο χαρακτηρίζεται από τη μελωδική ενορχήστρωση και τα γυναικεία φωνητικά. Όσο για το gothic metal είναι δύσκολο να πει κάποιος τι είναι ακριβώς αλλά το όλο ζήτημα του gothic metal έχει να κάνει μ’ ένα συγκεκριμένο συναίσθημα. Οι Paradise Lost είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση.
Στα μέσα της δεκαετίας των ’90 ήταν για την Gothic μία μεταβατική περίοδος με συγκροτήματα όπως ο Marilyn Manson, οι HIM και διάφορα άλλα να χαρακτηρίζονται ως μία μίξη gothic και industrial μουσικής. Δυστυχώς αυτό έφερε μία ρήξη στην σκηνή καθώς οι παλιοί δεν τα υιοθέτησαν ως gothic και οι καινούργιοι οπαδοί στρέφονταν σε πιο εμπορικά συγκροτήματα.Το κύριο μέρος της σκηνής μεταφέρεται στην ηπειρωτική Ευρώπη αφού πλέον γίνεται χαμός, μπάντες βγαίνουν από παντού και οι επιρροές των επιρροών ανοίγουν νέα ρεύματα
Το Goth είναι ένα ύφος της μουσικής και μία μόδα, όπως και το punk. Όσο αφορά στους στίχους των gothic κομματιών, η Goth τείνει να είναι αρκετά ρομαντική μα και ταυτόχρονα, σκοτεινή και τα φωνητικά επιβλητικά και τρομακτικά ή μελοδραματικά.
Κάποια χαρακτηριστικά μουσικά συγκροτήματα είναι οι Bauhaus, Christian Death, Joy Division, Sisters of Mercy, Siouxsie and the Banchees, The Cult, The Mission, Fields of the Nephilim, Paradise Lost, Type O Negative, Moonspell, Katatonia, Theatre of Tragedy και πολλά άλλα.
Το gothic είναι ένα καταφύγιο για πολύ ευαίσθητων, ρομαντικών ανθρώπων αλλά όσοι ακούν αυτό το είδος μουσικής δεν ντύνονται απαραίτητα στο ανάλογο ύφος και οι άνθρωποι που μοιάζουν με Goths δεν συμπαθούν απαραιτήτως τη Goth μουσική. Στη σπάνια περίπτωση που κάποιος μοιάζει με ένα Goth και ακούει αυτό το είδος μουσικής οι πιθανότητες να είναι πραγματικά Goth είναι αρκετές, ειδικά αν το αρνείται!!! Οι gothic είναι καταθλιπτικοί και σκοτεινοί άνθρωποι, αποφεύγουν να γελάνε δημοσίως και μερικές φορές νομίζουν ότι είναι ... βαμπίρ μέχρι ν’ αντικρίσουν αληθινό αίμα όπου λιποθυμούν! Ακόμα, κάνουν φασαρία για το πόσο μοναχικοί είναι και τους αρέσει να τους κοιτάνε και συνήθως κυκλοφορούν κατά μεγάλες ομάδες. Όλοι έχουν ένα πομπώδες ψευδώνυμο όπως Morticia, Vlad δεν μπορούν να κυκλοφορούν με το κανονικό τους όνομα.
Οι πρώτοι gothsters είχαν πολλά κοινά στοιχεία με τους punk. Συνήθως οι Goth τους αρέσει να φοράνε δερμάτινα, βελούδα, κάπες κλπ, ακόμα και τον Ιούλιο. Επίσης, φαντασιώνουν φτερά στην πλάτη τους και οι κάπες και οι καμπαρτίνες είναι το υποκατάστατο. Χρησιμοποιούν πολύ τα διχτυωτά αξεσουάρ και χρησιμοποιούν απαραιτήτως make up που κάνει το πρόσωπο τους πολύ άσπρα και πολύ μαύρο eyeliner (και για τους άνδρες και για τις γυναίκες)“Πιστεύω ότι δεν είναι σωστό να βάζει κάποιος στο περιθώριο τους ανθρώπους που έχουν διαφορετική κουλτούρα, διαφορετικά ιδεώδη.. αν πλησιάσεις κάποιον από αυτούς ίσως ανακαλύψεις έναν ενδιαφέρον άτομο ευαίσθητο, ρομαντικό και πνευματώδες. Το διαφορετικό δεν είναι απαραίτητα κακό.”

Δεν υπάρχουν σχόλια: