6 Νοε 2008

ΒΟΙΩΤΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ - ΣΤΑΪΚΟΣ ΧΑΤΖΗΣ


Ο διακεκριμένος καλλίφωνος πρωτοψάλτης, καθηγητής και χοράρχης Στάϊκος Χατζής, γεννήθηκε στις Θεσπιές του Ν. Βοιωτίας το 1942. Από μικρή ηλικία έδειξε τη θαυμάσια ποιότητα της φωνής του και την ιδιαίτερη κλίση του στην ψαλτική και το δημοτικό τραγούδι. Πήρε τα πρώτα μαθήματα Βυζαντινής μουσικής από τον ιεροψάλτη και μουσικό Ευαγ. Μεϊδάνη για να συνεχίσει αργότερα κοντά στον πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Θηβών, Δημ. Αδριανό.
Αυτός όμως ο οποίος κατά κύριο λόγο επέδρασε και διαμόρφωσε την όλη του ψαλτική προσωπικότητα τόσο κατά το ύφος όσο και την ορθοφωνία, είναι ο Αθ. Παναγιωτίδης. Ο Λαμπρός αυτός δάσκαλος της ψαλτικής τέχνης μετέδωσε στον Στ. Χατζή όλη την εκφραστική του δεινότητα κατά την εκτέλεση των μουσικών μαθημάτων και του δίδαξε όλα τα μυστικά της ερμηνείας των σημείων ποιότητας. Έτσι παράλληλα με τις Πανεπιστημιακές του σπουδές (είναι Καθηγητής Φιλολογίας - Αρχαιολόγος) ολοκλήρωσε και τη μουσική του παιδεία και έγινε ένας εξαίρετος ερμηνευτής της ψαλτικής τέχνης από τους σημαντικότερους της εποχής μας.
Έχει ψάλλει σε πολλούς Ι. Ναούς και σήμερα κοσμεί και λαμπρύνει με την απαράμιλλη ψαλτική του ερμηνεία και το γνήσιο βυζαντινό ψαλτικό του ύφος, ως Πρωτοψάλτης, το Ι. Αναλόγιο του Ι. Ναού Αγίας Βαρβάρας Ν. Λιοσίων. Έχει ψάλει επίσης σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη την Ελλάδα σε πανηγυρίζοντες Ι. Ναούς, όπως έχουμε την τιμή και τη χαρά να τον απολαμβάνουμε κι εμείς σε Ι. Ναούς της Βοιωτίας, όπου και απέκτησε πολλούς φίλους θιασώτες και μιμητές της ψαλτικής του τέχνης.
Σπουδαίος άνθρωπος, ευγενής και καλόκαρδος με ήθος και αρετή, εξαιρετικά καλλίφωνος με ωραία μελωδική φωνή, με μοναδική ευστροφία και πλαστικότητα, ψάλλει με συνέπεια και σεβασμό προς την Ιερή ψαλτική μας παράδοση. Δεινός ερμηνευτής επίσης των Δημοτικών μας τραγουδιών, ο Σ. Χατζής, έχει λάβει μέρος σε πολλά "φεστιβάλ" δημοτικών τραγουδιών (Λευκάδα, Ηρώδειο κ.α.). Ασχολείται επίσης και με τη Μελοποίηση καθώς και με διασκευές παλαιών μαθημάτων, αλλά όλα τα έργα του παραμένουν ανέκδοτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: