21 Νοε 2008

ROCK ΣΑΝ ΖΩΓΡΑΦΙΑ


Τι σχέση έχει το rock με τη ζωγραφική; Μεγάλη, μιας και οι μουσικοί, καλλιτεχνικές φύσεις με ανησυχίες, όταν ‘‘λοξοδρομούσαν’’ από τις νότες έπιαναν το πινέλο.
• To εξώφυλλο του ομώνυμου ντεμπούτο των Stone Roses δεν ήταν τίποτε άλλο από έναν πίνακα του Τζον Σκουάιερ, κιθαρίστα του γκρουπ και προφανή καλλιτεχνική φύση. Η επιρροή του ζωγράφου Τζάκσον Πόλοκ ήταν προφανής στο ιστορικό εξώφυλλο που έχει εκτεθεί μαζί με άλλα έργα του Σκουάιερ σε εκθέσεις που έχει διοργανώσει, όπως η Artworks 1988-2006.
• Ο Σιντ Μπάρετ, ο μακαρίτης ηγέτης των Pink Floyd, θεωρούσε τον εαυτό του πρώτα ζωγράφο και μετά μουσικό. Όταν είχε αποτραβηχτεί από την καθημερινότητα εξακολουθούσε να ζωγραφίζει μεγάλα σε διαστάσεις έργα, καταστρέφοντας όσα δε θεωρούσε τέλεια. Πολλές φορές ορισμένα δεν κατάφερνε να τα τελειώσει, αφού πολλοί φανατικοί οπαδοί πηδούσαν το φράκτη και έκλεβαν τα πινέλα του από το τραπέζι που είχε έξω από το σπίτι του.
• Ένα μέρος από το διάσημο πίνακα του Ιερώνυμου Μπος, Κήπος των Γήινων Απολαύσεων, χρησιμοποίησαν στο εξώφυλλο του δίσκου τους One Nation Underground. Αλλά δεν ήταν οι μόνοι. Λεπτομέρεια του ίδιου πίνακα έχει βρεθεί και σε εξώφυλλα των Deep Purple και των Dead Can Dance.
• ‘‘Όταν η ζωγραφική μου δε βγάζει πουθενά, σηκώνομαι και πιάνω την κιθάρα’’. Τάδε έφη Τζόνι Μίτσελ, που τη ζωγραφική της μπορεί να την εκτιμήσει κανείς κοιτάζοντας την πλειοψηφία των δίσκων της, μιας και πρόκειται για πίνακές της.
Εξαιρετική ζωγράφος, ξεκίνησε από τα 10 της χρόνια, όταν βρέθηκε να αναρρώνει από πολιομυελίτιδα. Πολλές οι εκθέσεις της, που αποδεικνύουν πως τα καταφέρνει το ίδιο καλά και στα τοπία και στα πορτρέτα, αλλά και στην pop art.
• Την Κραυγή, το πλέον διάσημο έργο του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρντ Μουνκ, χρησιμοποίησαν στο εξώφυλλό τους οι Νεοϋορκέζοι Morgen στο ένα και μοναδικό ομώνυμο άλμπουμ τους το 1969.
• Ως έναν από τους καλύτερους εξπρεσιονιστές ζωγράφους έχουν χαρακτηρίσει πολλοί ειδικοί τον Captain Beefheart, που έχει αποσυρθεί εδώ και χρόνια, ζωγραφίζοντας ακραία και καινοτόμα κατά πολλούς. Αν και αρχικά αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία από το κοινό της ζωγραφικής, ο Beefheart έχει εξελίξει πάρα πολύ την τέχνη του, με τις περισσότερες επιρροές να προέρχονται από το έργο των Πάμπλο Πικάσο και Φραντζ Κλάιν.
• Η συνεργασία του Ρότζερ Ντιν με τους Yes, έχει αποτυπωθεί με τον καλύτερο τρόπο στα φανταστικά εξώφυλλα που σχεδίασε για το γκρουπ καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.
• Ο πολύς Πιτ Ντόχερτι παρουσίασε σε έκθεση στο Λονδίνο τον περασμένο Μάιο πίνακες που είχε ζωγραφίσει με το ίδιο του το αίμα, με βασικό στόχο να αποδείξει την αθωότητά του απέναντι στις κατηγορίες πως είχε κάνει ένεση ηρωίνης σε μία γυναίκα οπαδό του. Ο Ντόχερτι τελείωσε τους πίνακες της έκθεσης μέσα σε 6 μήνες, και χρέωνε τον καθένα γύρω στις 1000 λίρες.
• Ο Έλτον Τζον είναι μανιώδης συλλέκτης και εκτός από τα γνωστά, παπούτσια και καπέλα δηλαδή, συλλέγει και πίνακες ζωγραφικής, με προτίμηση σ’ εκείνους του 19ου αιώνα.
• Σουρεαλιστικά και σκοτεινά χαρακτηρίζονται τα σχέδια του Κερτ Κομπέιν, που επίσης έχουν εκτεθεί. Σκελετοί και εξωγήινοι ήταν τα αγαπημένα του θέματα, που για ένα διάστημα τα σχεδίαζε ανακατεύοντας τις μπογιές με το αίμα και το σπέρμα του. Όπως λέγεται, το 1992 ο Κομπέιν έκανε ένα διάλειμμα έξι μηνών από την τρέλα των Nirvana στο Λος Άντζελες, όπου σκέφτηκε σοβαρά να αφήσει τη μουσική για να ακολουθήσει καριέρα στα visual arts.
• Η περίφημη ‘‘Μπανάνα’’ είναι το πιο γνωστό rock εξώφυλλο του Άντι Γουόρχολ, που σχεδίασε και τα Sticky Fingers και Love You Live των Rolling Stones. Επίσης, δική του δουλειά ήταν και το άλμπουμ του Λένον, Men Love Avenue (1986).
• Δεν είναι μόνο το εξώφυλλο των The Good, The Bad and the Queen, που έχει ζωγραφίσει ο πρώην Clash, Πολ Σίμονον. Tα τελευταία 15 χρόνια ζωγραφίζει, με την πιο πρόσφατη μάλιστα έκθεσή του, From Hammersmith to Greenwich, να επικεντρώνεται στον ποταμό Τάμεση. Βρίσκει το φως του Λονδίνου ‘‘πολύ δύσκολό’’ για να ζωγραφίσει κανείς.
• Σε πολλά κολέγια και γκαλερί του Όστιν στο Τέξας μπορεί να βρει κανείς τα αυθεντικά σχέδια που χρησιμοποιήθηκαν στα εξώφυλλα και στα booklets των άλμπουμ των Trail of Dead. Πρόκειται για δουλειές του κιθαρίστα του γκρουπ Κόνραντ Κίλι και του εδώ και πολλά χρόνια συνεργάτη του Τζέιμς Όλσεν.
• Γνωστοί πίνακες που χρησιμοποίησαν συγκροτήματα στα εξώφυλλά τους:
Το Μέρος από μηχανή θεάματος της Ελιέζερ Λισίτσκι στο Here Comes Everybody των Wake.
Οι Αναμνήσεις ενός Αγίου του Ρενέ Μαγκρίτ στο Visions της Γλάντις Νάιτ.
Ο Ίκαρος του Ανρί Ματίς στο The Majesty of the Blues του Γουίντον Μαρσάλις.
Η Μέρα Χαρωπή του Γουίλιαμ Μπλέικ στο Grave New World των Strawbs.
Ο Θρίαμβος του Θανάτου του Πίτερ Μπρέγκελ στο ομώνυμο ντεμπούτο των Sunday Funnies.
• Και οι Matisse φυσικά πήραν το όνομά τους από το διάσημο ζωγράφο.



ΠΗΓΗ:pop-rock

Δεν υπάρχουν σχόλια: