14 Νοε 2008

ΒΟΙΩΤΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΪΝΤΑΝΑΣ


Στις 8 Οκτωβρίου στον Ορχομενό συναντήθηκα με δυο φοβερά φιλόξενους και ευγενικούς ανθρώπους, την κυρία Αικατερίνη (Ρίνα) κόρη, και την κυρία Γρηγορία εγγονή του αείμνηστου Γεωργίου Μεϊντανά. Θα ήθελα να τις ευχαριστήσω για τις πληροφορίες, το φωτογραφικό υλικό, καθώς επίσης για τον μοναδικό δίσκο 33 στρ. με στοίχους μουσική και ερμηνεία του Γιώργου Μεϊντανά ηχογραφημένο στην Αμερική, που μου χάρισαν.











Ήταν τόσα πολλά αυτά που έμαθα που θα μπορούσα να έγραφα βιβλίο. Θα μοιραστώ μαζί σας την βιογραφία και την δισκογραφία του, για να μάθουν και οι νεότερες γενιές ότι η Βοιωτία γέννησε μια καταπληκτική φωνή που στις μέρες μας σπανίζει. Μόνο αν ακούσει κάποιος ερμηνείες του θα καταλάβει τι εννοώ.

Ο μεγάλος τραγουδιστής και ιεροψάλτης Γιώργος Μεϊντανάς, γεννήθηκε στο Θούριο Βοιωτίας στις 29 Ιουνίου του 1909 από γεωργική οικογένεια. Ο πατέρας του Ιωάννης και η μητέρα του Αικατερίνη είχαν άλλα τρία παιδιά, τον Βασίλη, τον Νίκο και την Βαγγελίτσα. Ο Γιώργος ήταν ο μεγαλύτερος Είχαν καλή οικονομική άνεση καθώς καλλιεργούσαν μεγάλες εκτάσεις γης.

Σε ηλικία 11 ετών χάνει την μητέρα του από υπερκόπωση και κρυολογήματα και ο πατέρας του μένει μόνος με τέσσερα παιδιά. Στην οικογένεια δημιουργούνται πολλά προβλήματα μετά τον χαμό της Αικατερίνης η οποία ήταν η ψυχή της οικογένειας. Ο Ιωάννης έχει στη Πάτρα έναν φίλο Ιερωμένο, τον Γέροντα Προκόπιο. Εκεί στέλνει τον Γιώργο να πάει σχολαρχείο και να παρακολουθήσει βυζαντινή μουσική καθώς είχε κλίση στη μουσική από μικρή ηλικία

Ο Γέροντας Προκόπιος τον είχε σαν γιό του και τον βοήθησε πολύ, και σ’ αυτόν όφειλε τα πάντα στη μουσική παιδεία και την γραμματική του μόρφωση. Δάσκαλοί του, ο αόμματος Θεόδωρος Αθανασόπουλος, ο περίφημος ιεροψάλτης Κυριάκος Μαυρίδης, που ήταν για πολλά χρόνια τραγουδιστής στου Χαμίτ Πασά το χαρέμι και ο Λάμπρος Σχοινάς. Από τα 15 του χρόνια ανεβαίνει πάνω στο ψαλτήρι και ψέλνει

Το 1927 κατατάσσεται εθελοντής στρατιώτης στη Λαμία. Εκεί έψαλε πολλές φορές στους Αγίους Θεοδώρους και του άρεσε να τραγουδά τα αγαπημένα του δημοτικά τραγούδια, κυρίως τα κλέφτικα.

Το 1929 παντρεύεται την Γρηγορία Μπασούλου Γεωργοπούλου και αποκτά δύο παιδιά μαζί της, τον Ιωάννη και την Αικατερίνη (Ρίνα) την οποία είχα την τιμή να γνωρίσω και να μιλήσω μαζί της. Ο Ιωάννης έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες.
Λίγο αργότερα ο Γιώργος Μεϊντανάς, διορίζεται ψάλτης σε διάφορες εκκλησίες, παρ’ ότι παίρνει 1000 δρχ. το μήνα, μεγάλο ποσό για έναν ψάλτη την εποχή εκείνη, δύσκολα τα βγάζει πέρα αυτός και η οικογένειά του.

Μια μέρα ενώ έψελνε στον Άγιο Αθανάσιο στο Πυρί της Θήβας, τον ακούει ο τραγουδιστής δημοτικών τραγουδιών της εποχής εκείνης Δήμος Μπενέτος, και μόλις τελείωσε η λειτουργία τον πλησίασε και του λέει: «τι κάνεις εδώ ρε, κάθεσαι και ψέλνεις, εσύ θα γίνεις μεγάλος τραγουδιστής. Έλα κοντά».

Το 1931 πήγε για πρώτη φορά και τραγούδησε σε πανηγύρι και πήρε 3500 δρχ. σε δυο μέρες. Από τότε ακολούθησε το τραγούδι αν και πάντα είχε στην καρδιά του την ψαλτική. Συνεργάστηκε με μεγάλους μουσικούς όπως ο Γιώργος Μιχαλόπουλος, ο Βασίλης Σαλέας, ο Γιώργος Ανεστόπουλος, ο Γιώργος Κόρος, η Τασία Βέρρα και πάρα πολλοί νεότερης γενιάς

Το 1934 ηχογραφεί δυο τραγούδια, (1) Ο ΣΩΤΗΡΧΑΙΝΑΣ, (2) ΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΟΠΟΥΛΑ στις 78 στρ. στην δισκογραφική εταιρία Columbia και στα δύο τραγούδια παίζει κλαρίνο ο Γιώργος Μιχαλόπουλος.

Ο Γιώργος Μεϊντανάς δεν τραγούδησε ξανά σε δίσκο 78 στρ. γιατί ήταν αντίθετος με τις δισκογραφικές εταιρίες θεωρώντας ότι εκμεταλλεύονται τους καλλιτέχνες. Τραγουδάει όμως σε πανηγύρια σε γάμους, σε διάφορα κέντρα, και για ένα μεγάλο διάστημα στον ΕΛΑΤΟ στην πλατεία Λαυρίου.

Το 1959 φεύγει για την Αμερική ο Γιώργος Ανεστόπουλος και ο Βασίλης Σαλέας σολίστες στο κλαρίνο, και παίρνουν μαζί και τον Μεϊντανά ο οποίος ριζώνει εκεί και γυρίζει σε όλες τις μεγάλες πόλεις διασκεδάζοντας την ομογένεια και ψέλνοντας σε Ελληνικές ορθόδοξες εκκλησίες.

Το 1964 ο Βασίλης Σαλέας πείθει τον Μεϊντανά να ηχογραφήσουν έναν L.P. δίσκο στην εταιρία ΑΛΕΚΤΩΡ του Σταυρακάκη. Έτσι ηχογραφείται ο δίσκος: Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ.
Το 1970 ο Γ. Μεϊντανάς επιστρέφει στην Ελλάδα και εγκαθίσταται μόνιμα στον Ορχομενό όπου ζει με την οικογένειά του, την γυναίκα του Γρηγορία και τα δυο παιδιά του Γιάννη και Ρίνα. Είχε την ευτυχία να δει πολλά εγγόνια και δισέγγονα.

Έψελνε κάθε Κυριακή στην εκκλησία της κοίμησης της Θεοτόκου, αγωνιζόταν για το δημοτικό τραγούδι με διάφορες εκπομπές που έκανε σε ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια και συμμετείχε σε όλες τις εκδηλώσεις που έκαναν οι πολιτιστικοί φορείς της Βοιωτίας και είχαν σχέση με τη μουσική και το δημοτικό τραγούδι.

Τον Αύγουστο του 1995 ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος, του απονέμει το Χρυσό Σταυρό της Ιεράς Μητροπόλεως που είναι η ανώτατη τιμητική διάκριση της Βοιωτικής Εκκλησίας.

Ο Γιώργος Μεϊντανάς πέθανε στις 22 Μαΐου του 1999 στο σπίτι του στον Ορχομενό.


Υ.Γ. Η σειρά με την οποία εμφανίζονται οι φωτογραφίες στην ανάρτηση είναι τυχαία.








ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ:
1976 ΤΣΑΜΙΚΑ



1976 ΚΛΕΦΤΙΚΑ



1977 ΚΛΕΦΤΙΚΑ Νο2



1978 ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΑ Νο2 «Ωραία Αιγιώτισσα»



1980 ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΪΝΤΑΝΑΣ «Του Μεϊντανά το άχτι»



1981 ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΧΟΡΕΥΤΙΚΑ



1981 Η ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ


1985 ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΡΕΜΑΤΙΕΣ



ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΥΜΝΟΙ

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ...
ΕΙΣΤΕ ΑΨΟΓΟΙ...
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ...
ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ ΚΑΙ
ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΤΥΧΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΠΟΔΟΧΗΣ & ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΛΛΟΙ "ΜΕΤΡΙΟΙ" ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ...
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!
{Από τάδε έφη:"SFIGGA"}
Από το blog "vagia"...

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια γιὰ τὸ ἀφιέρωμα! Ἔχετε συλλέξει ἀρκετὲς πληροφορίες οἱ ὁποῖες εἶναι πολὺ χρήσιμες! Ἀπὸ πολὺ νεαρὴ ἡλικία τὸν ἄκουγα τόσο ὡς ψάλτη ὅσο καὶ ὅσο ὡς τραγουδιστή. Ἔμαθα πολλὰ ἀπὸ τὸν μπαρμπα-Γιώργη τὸν Μεϊντανᾶ. Ἄλλωστε, ἡ φράση "τὸν ἄκουγα καθημερινῶς" ἰσχύει "κυριολεκτικῶς"! Τὸ σπίτι ποὺ μεγάλωσα εἶναι ἀπέναντι ἀπὸ τὸ δικό του! Μέχρι τὰ γεροντάματά του εἶχε αὐτὴν τὴν ἀνεπανάληπτη φωνὴ καὶ εἶναι ἀξιοπερίεργο καὶ ἀξιοθαύμαστο συνάμα πῶς κατάφερε νὰ τὴν διατηρήσει! Ὁ Θεὸς νὰ τὸν ἀναπαύσει.
Ἐσεῖς ποὺ κοπιάσατε γιὰ τὸ ἀφιέρωμα αὐτὸ νὰ εἶστε πάντα καλὰ καὶ νὰ γνωρίζετε ὅτι κάνατε κάτι πολὺ καλὸ καὶ χρήσιμο ὄχι μόνο γιὰ τὸν τόπο ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν μουσική!

Χρῆστος...
ἕνας «γείτονας» τοῦ
Α Ν Ε Π Α Ν Α Λ Η Π Τ Ο Υ
μπαρμπα-Γιώργη Μεϊντανᾶ.